Kucharka Vime, co jime - Vedome vareni chce ctenarum ukazat, jak muzeme setrit penize, sve zdravi i prirodu tim, ze maximalne vyuzijeme navarene suroviny. Zameruje se hlavne na obiloviny. Varit podle ni mohou lide s bezlepkovou dietou, alergici, vegani, vegetariani, ale i vsichni, kteri si chteji zpestrit svuj jidelnicek. Navarime-li plny hrnec jahel, pohanky nebo spaldy, nabizi se moznost zpracovani od hlavnich jidel, polevek, pomazanek az po deserty. A to vsechno bez glutamatu a jinych chemickych prisad, bileho cukru a bile mouky.
Kniha je netradicni kucharkou, pise se v ni totiz o energii prirody, o jejim pusobeni na nase zdravi, a autorka ji dokonce zve do sve kuchyne jako nedilnou soucast pripravy jednotlivych pokrmu. Nakonec tady najdete i nekolik rozhovoru: s hercem Jaroslavem Duskem, MUDr. Janem Hnizdilem, Klarou Jichovou, ktera se zabyva makrobiotikou a publikuje clanky o vyzive deti, a taky s autorkou Biolenkou, ta moderuje pravidelny rozhlasovy porad o zdrave vyzive.